Header Ads

ТОП-10 рецептів куті для кременчан

Традиційну різдвяну страву в різних регіонах України, навіть у різних районах Тернопільщини, господині готують за своїми оригінальними рецептами. Є кутя із пшениці, ячменю, рису та перловки, із додаванням горіхів, сухофруктів і халви, густа та рідка. До вашої уваги 10 рецептів цієї страви.

1. Пшенична кутя:

Треба: 1 склянку пшениці, 100 г маку, 100 г очищених волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор за смаком.
Пшеницю потрібно потовкти у дерев’яній ступі, періодично підливаючи трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просівають і промивають. З чистих зерен слід зварити розсипчасту пісну рідку кашу, посолодити та охолодити її. Окремо розтерти мак до одержання макового молочка, додати мед, все перемішати і влити до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів.

2. Традиційна кутя з яблуками:

Треба: 2 склянки пшениці, 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску.
Спершу слід відварити пшеницю — кілька годин. Тоді розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води, але не кип’ятку. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у макітрі або мисці. Поріжте яблука. Потім змішайте у мисці чи макітрі охолоджену пшеницю, мак, мед, цукор і яблука. Поставте кутю на холод.

3. Галицька кутя за рецептом Дарії Цвєк:

Треба: півлітрову банку пшениці, по склянці маку, цукру, подрібнених горіхів, родзинок, 2—3 столові ложки меду.
Очищене від висівок зерно пшениці кілька разів промити, залити окропом і варити на малому вогні 2-3 години, щоб зерно «розклеїлося». Воду, якщо википіла, слід доливати. Попередньо запарений в окропі мак розтерти в макітрі. До звареної пшениці додати мак, за смаком цукор, мед і все перемішати. Щоб зробити більше чи менше густу кутю, додавайте кип’ячену воду або узвар. Можна також додати подрібнені горіхи, родзинки і кілька ложок вишневого варення.

4. Кутя з родзинками:

Треба: 1 склянку пшениця, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 1-2 ст. л. меду.
Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася. Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі. Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки. Родзинки залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки. Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.

5. Рисова кутя:

Треба: 1 склянку рису, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 1-3 ст. л. меду, цукор до смаку.
Склянку рису залити півтора склянками кип’ятку. Щільно накрити кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому. Потім іще з 10-15 хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі. До охолоджного рису додати товчений мак, горіхи, мед.

6. Кутя із сухофруктами:

Треба: 2 склянки цільних зерен пшениці або рису, півсклянки чи третину (за смаком) меду, чверть склянки родзинок або сушеної малини, яблука та груші сушені за смаком.
Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Усе це варити ще зо дві хвилини і охолодити. Тоді додати мед.

7. Ячмінна кутя:

Треба: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень або інших ягід без кісточок, 3-4 столові ложки цукру або меду.
Спершу у воді холодній треба замочити ячмінь на ніч. Потім у тій же воді варити ячмінь на слабкому вогні не менше години. Далі додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде густувата каша. Подають охолодженою.

8. Рисова кутя з варенням:

Треба: 1 склянка рису, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці), цукор за смаком, дрібка солі.
Напівзварений рис промийте під водою, покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть.
З варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно вимішайте з рисом. Додайте до куті трохи сиропу з ягід або води.

9. Багата кутя:

Треба: 500 г товченої пшениці, 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 50 г халви, 200 г маку.
Зваріть пшеницю. Родзинки, порізанукурагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у не дуже гарячій воді. Потім злийте воду і додайте її до пшениці. Мак залийте теплою водою і розітріть у макітрі. Додайте туди кутю і сухофрукти, халву, залийте теплою водою. Мед додавайте за смаком, щоб не пересолодити.

10. Кутя з перловки:

Треба: 1 склянку перлової крупи, 1 неповну склянку маку, по півсклянки волоських горіхів, родзинок, мед і цукор за смаком.
Зварену перлову крупу охолодити. Мак залити крутим окропом і варити на слабкому вогні , доки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Відцідіть мак і змеліть у блендері або м’ясорубці. Потім змішайте мак з перловкою, додайте посічені горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком.
Джерело: ternopil.te.ua
...

Новини партнерів

Loading...
На платформі Blogger.